Kekerdomse Molen

Windvanger in de Duffelt

De molen

De Kekerdomse molen “De Duffelt” is nog de enige molen in het Nederlandse gedeelte van de Duffelt (het gebied tussen Nijmegen en Kleef, Duitsland). “De Duffelt”is een in 1868 gebouwde beltmolen met één koppel maalstenen. De molenstenen zijn van kunststeen met een doorsnede van 140 cm. Het gevlucht (de wieken) is 24,20 meter en heeft gelaste, ijzeren roeden met een Oudhollandse wiekvorm.
De kap van de molen is gedekt met dakleeren voorzien van een Engels kruiwerk.
Hiermee wordt het gevlucht op de wind gezet. In 1938 werd na een brand een
bovenas uit 1873 in de molen geplaatst. Om de zakken graan en het afschieten
(laten zakken) van het maalgoed mogelijk te maken is een sleepluiwerk aangebracht.

Al meerdere keren kreeg de molen een opknapbeurt. Maar de renovatie in 1977 was een heel bijzondere; de molen werd weer terug gebracht in zijn oorspronkelijke staat. Niet alleen kreeg de molen zijn naam “De Duffelt” maar er kon ook weer veevoer gemalen worden.

Bij de molen staat ook een klein gebouwtje “de Stomert”. Hoewel dit de verwachting wekt dat in dit gebouwtje ook een stoommachine heeft gestaan is dit niet waar, maar wel heeft hierin een elektrisch aangedreven koppel maalstenen gestaan. Nu staat in “de Stomert”, ook ingericht als educatieruimte, twee authentieke, elektrisch aangedreven maalkoppels om bij geen/weinig wind op krachtstroom te kunnen malen. Daarnaast is ook een wanmolen geplaatst.

De Duffelt heeft vanaf 1869 tot 1965 een belangrijke rol gespeeld in de voedselvoorziening, zowel voor mens als dier, voor de regio. Graan van de boer naar de molenaar naar de bakkers in de polder.

De Stichting Kerdomse molen wil d.m.v. vrijwilligers de werking van dit rijk en gemeentelijk –monument laten zien, want na bijna 150 jaar werkt de molen nog steeds.
De vrijwilligers organiseren vel activiteiten:

• Het ontvangen van inwoners/bezoekers, niet alleen in de molen maar ook door het geven van voorlichting aan groepen zoals scholieren van de vele basisscholen in het gebied “de Duffelt”. (het gebied tussen Nijmegen en het Duitse Kleef)
• Het malen van graan e.d. doormiddel van een maalvaardige maalstoel en dit aanschouwelijk te maken en ook een kleine verkoop van meel e.d. mogelijk te maken.
• De geschiedenis en werking van de molen te kunnen tonen via film, informatiepanelen en vitrineruimte
• Grensoverschrijdende samenwerking met de “Alte Mühle Donsbrüggen” in Duitsland,
• Het organiseren van tentoonstellingen en muzikale voorstellingen in de molen.

Activiteiten tijdens het streekgala

• Kinderen kunnen hun eigen graan malen op de kweersteen
• Rondleidingen door de molen
• Informatiemarkt met film “ windvanger in de Duffelt”
• Demonstratie’s
• Molenpannenkoeken bakken
• Riefkoek eten

De Kekerdomse Molen

Botsestraat 23
6579 JA Kekerdom
www.molendeduffelt.nl
info@molendeduffelt.nl
06-51589307

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *